16 April 2017 Sukan Muafakat Johor peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulai Sebatang telah diadakan di Kolej Kemahiran Belia Negara (KKBN). Diantara sukan yang dipertandingankan ialah Sepak Takraw, Bola Jaring dan Futsal.

  

  


 

Sambutan Hari Sukan Negara telah di isytiharkan pada setiap hari Sabtu minggu kedua bulan Oktober setiap tahun. Sambutan Hari Sukan Negara ini merupakan suatu inisiatif Kementerian Belia dan Sukan di mana ia adalah satu langkah pro aktif didalam proses transformasi ke arah mencapai hasrat menjadikan Malaysia sebagai sebuah ‘Negara Bersukan’ (Sporting Nation). Hari Sukan Negara di jadikan agenda nasional yang selari dengan matlamat negara ke arah Wawasan 2020. Sambutan Hari Sukan Negara bakal diisi dengan pelbagai aktiviti sukan dan riadah untuk memastikan setiap lapisan masyarakat mengambil bahagian dalam meraikan Sambutan Hari Sukan Negara tersebut yang akan diraikan secara serentak di seluruh pelusuk tanah air.

Semua pihak melalui penglibatan sektor awam, swasta dan rakyat keseluruhannya akan berganding bahu menganjur dan menyertai program dan aktiviti sukan dan kecergasan pada hari berkenaan. Hari Sukan Negara ini adalah penting di dalam usaha kerajaan menggalakkan rakyat menerapkan amalan budaya hidup cergas dan aktif memandangkan peratusan masyarakat Malaysia yang aktif bersukan masih lagi rendah iaitu pada kadar sekitar 40 peratus berbanding dengan 50 hingga 60 peratus di negara maju. Budaya sukan melalui amalan gaya hidup cergas dan aktif pada masa yang sama dapat membantu menurunkan kadar penyakit kronik dikalangan rakyat Malaysia.

Majlis Perasmian Program Hari Sukan Negara (HSN) Peringkat Daerah Pontian 2016 akan diadakan pada 08.10.2016 jam 7.00 pagi di Mini Stadium Pontian

Acara-acara yang dipertandingkan :
1.Senaman Mega
2.Kayuhan Muafakat Johor
3.Persembahan Wajadiri (Silat & Taekwondo)
4. Pertandingan Bola Sepak 7 Sebelah
5. Pertandingan Strong Fit Pontian
6. Pertandingan Bola Jaring 3 on 3
7. Pertandingan Explorace Rakan Muda
8. Pertandingan Bola Keranjang Daerah Pontian

Majlis Penyampaian Dermasiswa (27 Ogos 2015, Khamis)

Nama pelajar :

- Hamizah Bt Maidin Ke UTM Skudai - Sarjana Muda Sains Kimia Industri

- Nur Masliana Bt Malek Ke IIUM Gombak Kampus Selangor - Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan

- Nurliyana Bt Shamsudin Ke UM - Sarjana Muda Bahasa Dan Linguistik Arab

- Salbiah Bt Abd Rahim Ke UITM Melaka - Sarjana Muda Pengurusan Sistem Pejabat

- Nor Haziqah Bt Kamaruddin Ke UTHIM Batu Pahat - Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Elektronik

 

Pertandingan Perlawanan Sepak Takrwa (22 Ogos 2015, Sabtu)

            Pertandingan Perlawanan Sepak Takrwa dibawah Program Rakan Muda anjuran AJK Biro Sukan & Rekarasi Masjid Jamek Kg Pulai Sebatang telah diadakan bertempat di Gelanggang Badminton / Takrwa Kg Pulai Sebatang. Sebanyak 10 pasukan telah menyertai pertandingan ini.

 

 

Program Rakan Muda Masjid telah menjalankan beberapa aktiviti awal bersempena Majlis Sambutan Maulidur Rasul 2016/1437H yang akan diadakan pada 16 Januari 2016 (Sabtu) seperti Pertandingan Sepak Takraw, Congkak, Dhart dan Caroom. Program Rakan Muda Masjid ini telah dijalankan pada 01 Januari 2016 (Jumaat) dengan disertai oleh penduduk Kg Pulai Sebatang terutama sekali di kalangan belia.