PERNIAGAAN RESTORAN MAKANAN PAGI DAN TENGAHARI

    Nama           : Rosniza Binti Embok Dua

    Umur           : 38 Tahun

    Ahli              : 19 Ogos 2016

 

Latar belakang

Pn Rosniza Binti Embok Dua menjalankan perniagaan restoran makanan bersama suaminya di Jelutong Ayer Baloi berdekatan dengan MRSM Pontian. Beliau yang mempunyai tiga orang cahaya mata telah mengusahakan perniagaan restoran makanan ini pada awal tahun 2017. Pada awalnya beliau mengusahakan pelbagai makanan pagi seperti mee bandung udang, mee bandung ketam dan nasi lemak sambal udang. Di hadapan restoran beliau terdapat sebuah pokok cerry yang menjadi lambang kepada nama restoran beliau yang dikenali Restoran Pokok Cheery D’Jelutong.

Kini dengan perniagaan beliau telah berkembang dengan pelbagai menu masakan pagi dan tengahari untuk pelanggan. Dengan kedudukan retoran yang strategik di jalan utama Pontian ke Benut telah menarik minat dan memudahkan lagi pelanggan mencari lokasi restoran beliau. Antara menu pilihan pelanggan beliau ialah Nasi Beriani Gear Box dan Roti Tsunami. Restoran Pokok Cherry D’Jelutong telah memperkembangkan perniagaan dengan wujudnya Beriani Warisan Catering. Perniagaan catering beliau menerima tempahan untuk majlis perkahwinan, pertunangan, aqiqah, rumah terbuka dan lain-lain majlis keramaian.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Pendapatan bulanan Restoran Pokok Cheery D’Jelutong adalah tidak menentu sebelum menggunakan ICT.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Dengan pembelajaran kelas ICT yang diikuti oleh Pn Rosniza di Pusat Internet Kg Pulai Sebatang samada secara langsung atau melalui hasil usaha kendiri. Hasilnya perniagaannya telah dapat dipromosikan dengan lebih meluas dan beliau juga lebih berkemahiran dalam mengggunakan ICT dalam memasarkan perniagaan mereka. Kini anggaran pendapatan kasar bulanan sekitar RM 2,000 ke RM 3,000.